КОВІД-19 НАСТУПАЄ!

Дата: 26.09.2022 14:52
Кількість переглядів: 146

Фото без опису

Ще наприкінці липня в Україні офіційно підтвердили, що до нас дійшов новий штам коронавірусу – «Омікрон».

Нині в Україні поступово реєструють дедалі вищі відносні показники за кількістю хворих на ковід-19.

Відомо, що новий штам «Омікрон» викликає менш важкий перебіг хвороби, ніж попередні штами, проходить досить м’яко, симптоми нагадують звичайні респіраторні інфекції, але водночас збудник заразніший.

?? Незалежно від того, на яку форму коронавірусу перехворіла людина – легку чи важку – наслідки можуть бути і довготривалі, і серйозні. Тому що ковід-19 – системне захворювання, здатне вразити будь-який орган, залежно від того, де в людини «слабке місце» – серце, мозок, нирки або легені.

Наслідки недуги здатні проявитися не відразу, бувають випадки, коли через пів року після коронавірусу людина раптом помічає болі й невпевненість під час ходьби. Так проявляється полінейропатія, захворювання, яке вражає периферійну нервову систему і найчастіше нижні кінцівки. Таке може статися і з літніми людьми, і з молодими.

Типових симптомів, за якими можна було б здогадатися, що людина захворіла саме на «Омікрон», немає. Раніше зникнення нюху або зміна смакових відчуттів з великою ймовірністю вказувало на коронавірус. Тепер основне – катаральні явища (зокрема нежить), тобто симптоми, характерні для ураження верхніх дихальних шляхів. Біль у горлі, а якщо кашель, то поверховий. Нинішній вірус не вражає нижні дихальні шляхи, легені, а якщо й трапляється, то рідко. Тобто пневмоній, гострої дихальної недостатності майже не спостерігаємо. Сатурація залишається в межах норми. І це не може не тішити, кажуть лікарі.

Серед інших симптомів: висока температура – 38 градусів і вище перші 3 – 4 дні, слабкість, головний біль, біль у м’язах. Загалом усе дуже схоже на те, що було взимку і на початку весни, коли новий «Омікрон» лише завітав до нас.

Тобто ставитися до коронавірусу як до звичайного респіраторного захворювання не випадає. Звісно, більшість якщо й перехворіє, то без усяких наслідків і досить легко. Але людям із хронічними захворюваннями, з ослабленою імунною системою слід усе ж поберегтися. Саме вони мають насамперед вакцинуватися. А противірусні препарати приймати з першого дня й, можливо, триваліший час.

Навіть якщо ви легко перенесли хворобу, можете передати новий штам ковіду-19 комусь, хто ризикує серйозно захворіти.

Після інфікування людини вірус швидко стає заразним для інших, адже інкубаційний період «Омікрону» – лише 3 дні.

Також на ранній стадії хвороби «Омікрон» передається у 4,2 рази швидше, ніж «Дельта».

Після інших штамів ковіду-19 пацієнти страждали на Long COVID, навіть якщо легко перенесли хворобу чи заразилися вакцинованими.

?? Long COVID – явище, коли симптоми коронавірусу можуть зберігатися кілька тижнів поспіль після одужання й довго впливати на організм.

Дослідження показали, що «Омікрон» може з більшою ймовірністю призвести до безсимптомного перебігу недуги, ніж попередні варіанти ковіду-19.

Більша частина хворих із симптомами скаржиться на легкі прояви хвороби – біль у горлі або нежить без утрудненого дихання.

Невакциновані мають вищий ризик госпіталізації, потрапляння до відділу інтенсивної терапії та смерті.

«Омікрон» частіше вражає молодих людей, на відміну від «Дельти».

Середній вік пацієнтів з «Омікроном» становить 30,8 років, а хворих на «Дельту» – 38,3 роки.

Люди, які недооцінюють «Омікрон», вважають його «м’яким», піддають себе ризику виснажливої хвороби, яка може тривати місяцями або роками.

?? На завершення ще раз нагадаю основні заходи запобігання ковід-19:

– щеплення однією із вакцин проти ковіду-19;

– щеплення бустерною дозою вакцини;

– носіння марлевої пов’язки, респіратора;

– дотримання дистанції;

– часте провітрювання приміщення;

– довготривале перебування на свіжому повітрі;

– часте полоскання ротової порожнини, горла сольовим розчином;

– часте пиття з лимонним соком.

?? Строге дотримання цих заходів дасть можливість Вам уникнути захворювання на ковід, а також подальшого його поширення.

Завідувачка – сімейний лікар АЗПСМ с. Зимна Вода

Оксана Романчишин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь