Вічне слово Кобзаря 

Дата: 13.03.2023 11:02
Кількість переглядів: 92

12 березня в Лапаївському ліцеї ім. Героя України Георгія Кірпи відбувся концерт «Борітеся – поборете»,  приурочений до 209-ї річниці від дня народження генія українського народу Тараса Шевченка.

В історії кожного народу є імена, які він береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та шаною передає з покоління в покоління. Для українців таке ім’я – Тарас Григорович Шевченко. Геній українського народу, пророк, митець на всі часи. Шевченкове слово продовжує бути опорою та натхненням, пробуджуючи національну свідомість українців. І сьогодні, на 9-му році війни, він залишається тим, до чийого слова хочеться дослухатись.

Захід розпочався з молитви. Прозвучав вірш поета, який став народною піснею та символом України – «Реве та стогне Дніпр широкий»…

Зі словом про великого сина нашого народу до присутніх звернувся голова Зимноводівської територіальної громади Володимир Гутник. Тарас Шевченко був прикладом людини, яка боролася проти духовного, морального, фізичного закріпачення нашого народу. «Ми повинні вивчати творчість Великого Кобзаря, вчитися в нашого Пророка єдності, національної самосвідомості і любити свою країну так, як любив він – тоді все буде Україна», – зазначив Володимир Степанович.

Хвилиною мовчання вшанували усіх борців, хто поклав своє життя за волю і суверенітет України.

Свою пошану і вдячність великому Кобзареві продемонстрували творчі колективи Зимноводівської громади і талановиті діти та дорослі: з Народного дому с. Зимна Вода – Народний колектив народного танцю «Бавниця» (кер. Надія Максимюк), народний хор «Обрій» (кер. Мирон Дацко), дует «Мальви» (кер. Мар’яна Іващишин), тріо «Дивоцвіт» (кер. Марта Бойко), із Зимноводівської школи мистецтв – Галина Шиняєва, ансамбль сопілкарів «Дударики» (кер. Людмила Селезньова) та естрадний ансамбль Зимноводівської школи мистецтв (кер. Володимир Возняк). Поезію Кобзаря декламували учениці ліцею № 1 Зимноводівської сільської ради Дарина Живоронко, Маргарита Коваль та Анна Остап’юк.

Ведучі Дмитро та Христина Вінтонів розповіли про нелегку та сповнену боротьби долю нашого Пророка від народження до заслання й до останніх днів життя.

Організував захід Відділ культури Зимноводівської сільської ради.

Концерт став чудовою нагодою проникнутись глибокими думками нашого національного велета духу і ще раз нагадати його заповітні слова: «Поховайте та вставайте, / Кайдани порвіте / І вражою злою кров’ю / Волю окропіте».

Завершальним акордом прозвучала пісня «Україні Слава!» у виконанні ансамблю працівників Зимноводівської сільської ради.

Минають роки, століття, а гострота і сила Шевченкового слова живе. Живе і закликає кожного з нас робити все можливе, щоб ми перемогли в цій війні!

Ми зробимо все, і ти і я,

Щоб на землі

Війни повік не стало.

Щоб навесні цвіли сади

І солов’ї співали –

Україні Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь