«Моє велике бажання – БУТИ ЛЮДИНОЮ. Зустрівшись з такою людиною, ви відходите від неї кращі» (Любомир Гузар)

Дата: 11.03.2023 11:41
Кількість переглядів: 103

5 березня в Малій Львівській Духовній Семінарії Святого Духа (Рудно) відбувся захід до 90-річчя від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара «Як це: «Бути людиною?». Організатори – Зимноводівська сільська рада, заклади Відділу культури Зимноводівської сільської ради та Освітній центр Дзеровича Львівської Архиєпархії.

Розпочали вшанування пам’яті Блаженнішого з молитви.

Ведучі заходу – о. Юрій Карвацький та заступниця Зимноводівського сільського голови Наталія Гудима.

Спогадами про Кардинала Любомира Гузара ділились люди, які мали нагоду перетинатися з Блаженнішим. Присутні споглядали чудовий портрет Патріарха Гузара авторства Любомира Медведя.

Проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович зазначив, що Любомир Гузар був моральним авторитетом для всієї України. батьком народу. Пан Мирослав навів цитату Блаженнішого, у якій він звертався до мирян на одній з конференцій: «Дайте людям вирости у свободі». На думку Мирослава Мариновича, у такій простій фразі – вся філософія людства, адже «від стану рабства до стану свободи неможливо перескочити, до неї треба дозріти». Та «Бог дав нам людину молитви, яка вчила нас зростати у свободі», – такими словами Мирослав Маринович окреслив постать Любомира Гузара.

Багаторічний працівник Музею історії УКУ, відповідальна за кімнату-музей Йосифа Сліпого Ірина Коломиєць охарактеризувала Блаженнішого як прекрасного провідника, людину слова, який був надзвичайно відкритим, терплячим, з колосальним почуттям гумору. Пані Ірина поділилася спогадами про перебування Патріарха в Зимній Воді, а також зазначила, що Любомир Гузар був одним з небагатьох, хто об’їздив усіх підпільних священників, завжди пам’ятав і дбав про них.

Особистий секретар Блаженнішого Аніта Прокопович назвала Патріарха Любомира Гузара надзвичайним дипломатом, який умів кожного пошанувати і вислухати, прийняти правильне рішення, був невимовно працьовитим. За словами Аніти, своє життя Блаженніший формував за монашими приписами, дуже багато молився та прагнув об’єднання. «Тільки об’єднаний народ може побудувати добру державу. І тоді церква може бути міцною», – говорив Блаженніший.

Народний художник України Любомир Медвідь про Блаженнішого: «Це була людина винятково розумна, винятково духовно обдарована, видатний церковний діяч, діяч національного штибу». Пан Любомир зазначив, що нам сьогодні, в час війни, дуже бракує такої людини, такого провідника.

«Сумно, що такої величної людина немає поруч з нами тепер. Але водночас радісно, бо маємо потужного заступника, який молиться за нас перед Богом», – підсумувала Наталія Гудима.

На заході також продемонстрували фільм про життєвий шлях Блаженнішого та відеоінтерв’ю з Владикою Глібом Лончиною та архімандритом Української греко-католицької церкви о. Рафаїлом Турконяком.

На завершення квінтет працівників Зимноводівської сільської ради подарував пісню «Крізь таємниці, сивину віків».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь