20.04 в Зимноводівській публічній бібліотеці відбулася зустріч любителів історичного минулого рідного краю.

Дата: 20.04.2024 16:35
Кількість переглядів: 32

Запрошені гості – Ганс Христіан-Гайнц (Німеччина), Збігнев Зелінський (Польща) та Богдан Яворський (географ, доцент ЛНУ ім. Івана Франка). Модератор заходу – вчитель історії Ліцей 1 Зимноводівської сільської ради Юрій Петрівський.

На подію завітали небайдужі мешканці громади, що цікавляться історією свого краю.

Директор Зимноводівська публічна бібліотека Світлана Павук розповіла про першу згадку назви села Зимна Вода, походження герба села та проілюструвала зображення старих будиночків і важливих будівель, які збереглися на архівних світлинах.

Збігнев Зелінський навів цікаві факти про життя в с. Зимна Вода, в якому він і його родичі мешкали багато років. Збігнев згадував відомості про село в часи австро-угорського та польського панування, воєнний і повоєнний періоди. Він час від часу приїжджає сюди, відвідує цвинтар, де поховані його рідні. Пан Зелінський вболіває за українців, особливо зараз, у час війни.

Ганс Христіан-Гайнц, німець із походження, який певний період проживає в Україні, викладає німецьку мову у Львівському інституті менеджменту, цікавиться нашою історією та досліджує її. Ганс чистою українською мовою зробив надзвичайно цікавий екскурс в історію. Він розповів про поселення на Кальтвасері і про дружні стосунки між українцями, поляками та німцями, які разом мешкали в Зимній Воді.

Своїми науковими напрацюваннями та фактажем поділився Богдан Яворський, який за картографічними даними та документами вивчає історію села Зимна Вода. Разом із учнем 10-А класу Ліцею №1 Зимноводівської сільської ради, учасником Малої академії наук, Маркіяном Паршином, видали статтю "Географічно-краєзнавча характеристика села Зимна Вода Львівського району", яка надрукована в збірнику праць МАН на пошану професора Олега Івановича Шаблія.

Переповісти все почуте – не вдасться. Потрібно було бути присутнім.

Зазначимо одне: зустріч вийшла дуже цікавою, інформативною та пізнавальною. Насамкінець наші гості з Польщі і Німеччини зійшлися у спільній позиції: вони підтримують Україну, а також у спільній думці: свою історію маємо знати.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь