Зимноводівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2022 08:46
Кількість переглядів: 220

Фото без опису

Сьогодні в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам'ять жертв депортації кримських татар.

Депортація кримських татар 18 – 20 травня 1944 року – один із найстрашніших злочинів радянської влади під час Другої світової війни. Депортація розпочалася 18 травня 1944 року о 3-й годині ранку й тривала до початку червня.

         Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висували претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

         Упродовж головної хвилі депортації виселено, за різними джерелами, від 200 до 400 тисяч кримських татар, з яких за перші три роки померло близько 46 % вивезених.

         У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давали від кількох хвилин до пів години, з собою дозволяли взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Більшість майна залишилася і була конфіскована державою.

         Переважну частину депортованих направили на спецпоселення до Узбекистану, частину – до ГУЛАГу, а ще частину – для поповнення спецконтингенту Московського вугільного басейну.

         Депортація була одним із засобів «детатаризації» Криму. До Криму заселяли вихідців з Росії та інших республік. За повоєнний період кількість населення в Криму збільшилася майже в 10 разів.

         Сталінська політика щодо кримських татар не була чимось новим. Як відомо, захоплення 1783 року Криму Росією призвело до занепаду культурного життя на півострові: по-варварському спалено багато давніх рукописів, зруйновано чимало архітектурних пам’яток. Саме тоді розпочалося перше заселення Криму росіянами, чужоземними колоністами, міцніла брутальна русифікаторська політика.

         Після переведення Криму до складу УРСР (1954) у 1956 році видано указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але практично без права повернення на батьківщину.

         Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося аж наприкінці 80-х років.

         На долю кримських татар випало неодноразово потрапляти під репресії.

         У 2014 році росія анексувала Крим. Кримські татари заявили про невизнання російської окупації Криму. Їх переслідували. З 300 тисяч кримськотатарського населення близько 10 тисяч змушені були покинути рідну землю.

         На території Зимноводівської громади мешкає кілька сімей, що через насильницьку анексію Криму змушені були покинути рідну домівку і знайшли собі прихисток у нашій громаді.

         Сьогодні в час війни наш народ теж переживає депортацію з частини територій, російські окупанти через фільтраційні табори примусово вивозять українців до депресивних районів росії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь