СІМЕЙНІ  ФОРМИ  ВЛАШТУВАННЯ  ДІТЕЙ, ЯКІ  ЗАЛИШИЛИСЬ  БЕЗ  БАТЬКІВСЬКОГО  ПІКЛУВАННЯ

Дата: 09.09.2022 16:25
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

Усиновлення  це прийняття подружжям  чи  окремою  особою, яка  не  перебуває  у шлюбі  у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду.

Опіка та піклування - встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або якщо батьки цих дітей позбавленні батьківських прав  щодо  них. Опіка встановлюється над дітьми  до  14  років, піклування - від 14  до  18 років.

Прийомна сім’я - це  коли сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату,  бере на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі  діти  називаються  прийомними дітьми, а  батьки – прийомними  батьками.

Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-х років.  Діти, які  влаштовані до прийомної сім’ї, зберігають свій статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та можуть бути усиновлені.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, здійснюють соціальний супровід прийомних сімей, який  передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, які спрямовані на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї.

Дитячий будинок сімейного типу - це прийняття за плату в родину, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у цій сім’ї не може перевищувати 10  осіб. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-х років. Такі  діти  називаються  дітьми-вихованцями, а  батьки – батьками-вихователями.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у  сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Перебувати в сім’ї патронатного вихователя дитина може протягом терміну, який встановлюється  органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

У випадку якщо наявні обставини, які обґрунтовують необхідність та доцільність щодо перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити.

В загальному  термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шести місяців.

Яку підтримку отримують опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі?

Прийомні батьки, батьки-вихователі щомісячно отримують:

  • державну соціальну допомогу на дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, що становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, 3,5 прожиткового  мінімуму – для дітей  з  інвалідністю;
  • розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

Опікуни/піклувальники щомісячно отримують:

 державну грошову допомогу на дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, що      становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, 3,5 прожиткового  мінімуму – для дітей  з  інвалідністю.

Який термін перебування дітей під опікою/піклуванням, в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу?

  • в сім’ї опікунів/піклувальників діти перебувають до 18 – річного віку;
  • в прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення 18-річного віку, а в разі навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до його закінчення.

Розкажіть про отриману інформацію Вашим друзям, знайомим та за детальнішою інформацією, підтримкою у подальших кроках  звертайтесь до служби  у  справах  дітей  Зимноводівської  сільської  ради. Тел.: 068 07 23 717.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь