Чи солодке життя з підвищеним рівнем цукру в крові ?!

Дата: 20.09.2022 16:57
Кількість переглядів: 350

 

       Захворювання, ознакою якого є стрімке підвищення рівня цукру в крові називають цукровим діабетом. Тому для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозної (береться з вени) протягом дня, або що більш надійно визначення рівня глюкози натще (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням). Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3.3 до 6.7 ммоль / л.

       Глюкоза є основним джерелом  енергії, своєрідним універсальним паливом для наших клітин, яке, згоряючи, забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини потрібен інсулін.

        Інсулін – це гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози в клітини організму. Брак інсуліну або порушення його взаємодії з клітинами  організму  призводить до того, що з’являється стійке збільшення вмісту глюкози (гіперглікемія) в крові. Тобто при цукровому діабеті глюкоза не може самостійно проникнути в клітину і залишається в крові, як непотрібний елемент.

        Є два типи цукрового діабету. Цукровий діабет І типу пов'язаний з  дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або зовсім нема. При цьому діабеті інсулінотерапія потрібна завжди.

         Цукровий діабет ІІ типу: інсуліну виробляється достатньо, але гормон практично не потрібен, бо тканини організму  втрачають до нього чутливість. При цьому випадку інсулін використовується рідше – тільки при важкому перебігу, коли інші ліки не допомагають.

         Лікарі виділяють також  так званий «прихований діабет», який можна виявити лише за допомогою спеціального аналізу, і потенційний, коли до нього є схильність. Подібне трапляється при ожирінні, несприятливій спадковості і при надлишковій масі тіла при народженні (від 4 кг і вище). Які ж симптоми Вас можуть насторожити?

  • посилене виділення сечі в денний або нічний час
  • невгамовна постійна спрага
  • голод
  • виражене схуднення

Лікарі зазвичай відрізняють симптоми діабету І і ІІ типів. Адже вони є

різні, але діагностика починається з аналізу крові на цукор. Такий аналіз є гарантований НСЗУ і кожна людина може зробити його безкоштовно у нашій амбулаторії.

          Сьогодні цукровий діабет, на жаль не рідкість. Однак досягнення медицини засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволяють хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати і займатися спортом.

         Як захиститися від цукрового діабету?

         - Правильно харчуйтеся. Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, їжте пять порцій овочів і фруктів в день.

         - Не створюйте великих навантажень  на підшлункову залозу: харчуйтеся малими порціями кожні 4 години.

         - Не вживайте цукор і сіль.

         - Слідкуйте за своєю вагою.

         - Займайтеся спортом.

         - Пийте вітаміни.

         - Уникайте стресів.

         - Стежте за рівнем глюкози в крові.

         - Відмовтесь від алкоголю і тютюну.

     За детальною консультацією щодо свого «цукрового» здоровя звертайтеся  до свого сімейного лікаря. Ми завжди раді надати Вам потрібну консультацію.

      БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

Сімейний лікар 

Оксана ДАВИДКО

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь