ЗВІТ сільського голови про роботу виконавчих органів сільської ради за 2022 рік

Дата: 13.02.2023 09:15
Кількість переглядів: 217

Фото без опису

2022 рік для нашої громади і загалом для країни був надзвичайно складним, напруженим, скорботним і водночас доленосним.

Вже майже рік проливається кров українців. Гинуть найкращі сини і доньки України. Знищені, стерті з лиця землі сотні наших міст і сіл. Маємо мільйони біженців та вимушено переміщених осіб. Тисячі сімей залишилися без даху над головою.

2022 рік увійшов в історію України як рік, що докорінно змінив наше життя і змусив переоцінити наші пріоритети. Також він вніс зміни у наші плани. Повністю припинилося фінансування капітального будівництва.

Саме тому в 2022 році робота Зимноводівської сільської ради була спрямована в першу чергу на допомогу нашим збройним силам, людям, які постраждали від війни, організацію територіальної оборони, забезпечення життєдіяльності громади.

Допомога постраждалим від війни

Із перших днів війни сільська рада, її установи та мешканці громади організували роботу з надання допомоги постраждалим у війні. Пунктами гуманітарної допомоги стали наші народні доми, школи, Центр надання соціальних послуг, дитячі дошкільні установи. У громаді функціонувало 8 пунктів збору допомоги для ВПО та ЗСУ.

Першими продукти харчування, одяг, засоби гігієни несли в ці пункти наші мешканці. Далі «гуманітарку» стали привозити з Польщі, Великобританії, Швеції, Німеччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Франції, Фінляндії, Бельгії та інших країн.

Найактивнішими, за що ми їм щиро вдячні, були жителі Зимної Води – Юрій Бутинець, Володимир Федуна, Любомир Нагурський, Ростислав Дубан, Костянтин Панчук, Микола Левчук; Лапаївки – Іван Довгалюк, Сергій Слівчук, Віра Хілько, Любомир Деревецький; Суховолі – Дарія Крук, Юрій Раїна, Дяків Олександр, Тетяна Мітурак; Скнилова – Мирослав Левицький, Роман Калагурський.

Багато «гуманітарки», завдяки особистим контактам директора ЦНСП Бойка Ігоря, через різні благодійні фонди надходило зі США.

Отримана «гуманітарка» найперше ішла для потреб вимушено переміщених осіб (ВПО) та регіонів, що постраждали внаслідок російської агресії. Найбільше гуманітарної допомоги було відправлено у Вишгород, Макарів, Охтирку, Суми, Мирноград, Харків, Ірпінь, Бучу, Боярку, Миколаїв, Костянтинівку, Бахмут, Звенигородку, Попасну, для ТрО Києва.

У їдальнях навчальних закладів за участі працівників та небайдужих односельчан випікали хліб, булочки, готували м’ясні консерви, вареники, джеми, соки та інші продукти й вироби для військовослужбовців.

Слова вдячності хочу сказати нашим освітянам, працівникам культури, ЦНСП та всім тим мешканцям громади, хто заготовляв продукцію та в будь-який час дня чи ночі допомагав приймати та відвантажувати гуманітарну допомогу.

Із перших днів війни розпочалася робота із вимушено переміщеними особами. Найбільше тут довелося працювати центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу), відділу соціального захисту населення та Центру надання соціальних послуг (ЦНСП).

Викликом для ЦНАПу та відділу соціального захисту була велика кількість ВПО і водночас дуже слаба спроможність реєстрації цих осіб у програмі «Соціальна громада». Попри це, у нас було зареєстровано 3080 осіб, які на довший чи коротший період залишалися проживати в Зимноводівській громаді. Оформлено допомог на проживання ВПО – 1296 особам. Розглянуто 482 заяви громадян та зареєстровано в інформаційно-аналітичній системі обліку даних, пов’язаних з компенсацією витрат за тимчасове безкоштовне розміщення внутрішньо переміщених осіб за квітень – листопад 2022 року, сформовано заявки та подано на відшкодування у Львівську обласну військову адміністрацію на суму 737,6 тис. грн.

Крім того, ми прийняли понад дві тисячі ВПО, які транзитом перейшли через нашу громаду і виїхали за кордон. Тимчасові прихистки для таких людей було організовано в дитячому садку с. Лапаївка (989 осіб) та готелі «Каро» (1268 осіб).

Окремі сімї проживали в садку близько 3-х місяців. Дякую працівникам садка та власнику готелю «Каро», які надали підтримку багатьом ВПО.

Велику роботу з ВПО провів Центр надання соціальних послуг. Займався пошуком житла для тих, хто вимушено покинув свій дім, допомагав і продовжує допомагати ВПО продуктами, медикаментами, засобами особистої гігієни, одягом та ін.

За вісім місяців 2022 року центр виділив ВПО 3769 продуктових наборів, орієнтовною вартістю 2,07 млн грн. Поряд із продуктовими наборами, 2800 осіб отримали речову допомогу (засоби гігієни, одяг, взуття, медикаменти). За підтримки ЦНСП 1366 осіб отримали фінансову допомогу від ООН (по 2220 грн). 20 жінок з числа ВПО залучено до проекту «Шлях до зростання економічної безпеки («Крила)». До Великодня для ВПО у двох ДНЗ Зимної Води випечено 400 пасок.

Допомога Збройним силам України

Від початку повномасштабної війни установи Зимноводівської сільської ради активно долучились до волонтерської діяльності з підтримки ЗСУ та окремих військовослужбовців.

Завдяки активній співпраці установ сільської ради з благодійниками отримували та передавали військовим рації, бронежилети, форму, берці та іншу військову амуніцію.

Щодня в коридорах ліцеїв громади кипіла робота з плетіння маскувальних сіток. Учні, вчителі, батьки активно нарізали та в’язали тканину. На фронт відправили понад 700 таких сіток.

Учні початкових класів та вихованці дитячих садочків нашої громади написали та створили своїми руками сотні листів, вітань, малюнків, подарунків-оберегів для наших захисників.

Для стабілізації емоційного стану й зменшення рівня тривожності серед внутрішньо переміщених осіб та учнів шкіл практичні психологи ліцеїв проводили тренінги та арттерапевтичні заняття. В школах організовані курси вивчення української мови.

З нагоди Великодня військовим передано святкові набори продуктів.

Спільно із благодійниками та волонтерами з ініціативи волонтера та ветерана футболу В. Корпана сільська рада провела три доброчинні футбольні турніри на підтримку ЗСУ. У турнірах брали участь команда Харківської академії повітряних сил України та Національна збірна ветеранів футболу.

В час, коли запеклі бої ішли на Київщині, громада села та підприємці придбали та передали для добровольчого формування № 9 територіальної громади м. Києва «Загону ТрО при Президентові України» два автомобілі, рації, тепловізори, медикаменти та продукти.

Крім того, від Зимноводівської громади – небайдужих мешканців, підприємців, меценатів та працівників сільської ради – зібрано кошти для наших військових і закуплено 13 автомобілів, тепловізори, дрони, генератори, рації, акумулятори і т.п.

Завдяки активній громадянській позиції жительки с. Суховоля Дарії Крук, яка зараз проживає у Польщі, в місті Лендзіни були зібрані кошти та придбано реанімобіль. Він переданий першому батальйону 24-ї бригади.

Не стояли осторонь допомоги ЗСУ і працівники освітніх закладів нашої громади. За їхні кошти придбано і передано збройним силам два автомобілі швидкої допомоги.

Також працівники апарату сільської ради та підприємці допомогли коштами для придбання автомобілів військовослужбовцям Т. Степану, Д. Андрію, П. Святославу.

З метою додаткової соціальної підтримки воїнів ЗСУ сільська рада прийняла Комплексну програму соціальної підтримки окремих категорій громадян на 2022 рік та Програму надання допомог населенню Зимноводівської територіальної громади у 2022 році.

Відповідно до цих програм надано допомог на загальну суму 6 812 800 грн, в т.ч.: – одноразову грошову допомогу особам, які проходять військову службу під час воєнного стану – 393 особам на суму 3930 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу учасникам АТО (ООС) – 98 особам на суму 490 тис. грн.

Також була прийнята програма підтримки однієї з військових частин. Відповідно до неї на потреби збройних сил виділено 700 тис. грн.

Протягом трьох місяців в одній із шкіл проживали авіатори з Мелітополя. До сьогодні проживають на нашій території військові однієї з військових частин.

Територіальна оборона

Із початком війни, з метою захисту населених пунктів нашої громади, мешканці самоорганізувалися та створили сили самооборони. Більше 500 осіб брало участь у самообороні. На вїздах у села встановили блокпости. Почалося цілодобове патрулювання території. Такі дії на той момент були цілком виправданими, адже ворожа армія була вже під Києвом.

Мешканці громади, підприємці здебільшого власним коштом і власними силами виготовляли протитанкові «їжаки», пристрої примусової зупинки автотранспорту, заготовляли мішки з піском, «коктейлі молотова» і т.п.

Велику роботу в цьому напрямі проводив завод нестандартного обладнання на чолі з А. Конюшенком. Саме на заводі масово виготовляли «їжаки» та інші пристрої. А вже восени завод активно почав виготовляти металеві печі (так звані «буржуйки»). Було виготовлено та передано на позиції понад 200 штук протитанкових їжаків та більше 100 «буржуйок».

У березні сільська рада розробила та затвердила «Програму заходів щодо підготовки населення до національного спротиву та територіальної оборони». Відповідно до цієї програми до двох наявних докуплено ще три системи оповіщення населення БОУ-400. Системи встановлено у Скнилові, Лапаївці та Суховолі. Придбано до них резервні акумулятори.

Закуплено та встановлено у Лапаївському ліцеї інтерактивний мультимедійний лазерний тир «Рубін У» для тренувань у стрільбі з автоматів, пістолетів та гранатометів.

З метою захисту населення влаштовано та доведено до необхідних вимог найпростіші укриття в адміністративних будівлях та освітніх закладах.

На випадок довготермінового відключення електроенергії вже восени організовано 6 пунктів Незламності. Закуплено для них генератори, пальне, пушки обігріву, електрочайники, ліхтарі з автономним живленням і т.п. На щастя, ними у 2022-му ми не користувалися.

Також з метою оборони створено добровольче формування Зимноводівської ТГ № 1. У формування входить 46 членів. Формування забезпечує в необхідних випадках охорону громадського порядку та виконує інші завдання, які ставлять перед ним. Керівником ДФТГ є Назар Оліярник.

На захисті України

 

Починаючи з 24 лютого, відповідно до Указу Президента України, в Україні іде мобілізація військовозобовязаних. Станом на 20 грудня 2022 року мобілізовано 502 мешканці громади: 195 осіб – Зимна Вода, 89 осіб – Лапаївка та Холодновідка, 59 осіб – Скнилів та 159 осіб – Суховоля. Велика частина мобілізованих у перші дні війни добровільно пішла захищати Україну. Ми маємо бути вдячні їм за те, що не шкодуючи себе, захищають нашу державу і наше майбутнє.

На жаль, за 10 місяців маємо 8 загиблих захисників з числа мешканців громади. У 2022-му загинули за Україну: Степан Самсон, Олександр Бекерський, Іван Мудрак, Андрій Добровецький,Тарас Скаврон, Степан Савка, Роман Хандов, Богдан Головатий. Вже у січні 2023 року загинули Олег Стах та Тарас Довгун.

Їхня жертовність має назавжди залишитися в памяті громади та бути прикладом для наступних поколінь українців. Вічна слава Героям!

Про виконання власних повноважень ради та її виконавчих органів

Із введенням воєнного стану рада та її виконавчі органи, крім вирішення проблем, викликаних війною, продовжували виконувати власні повноваження, визначені ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

У 2022 році проведено 11 сесій, прийнято 554 рішення. В середньому на кожній сесії були присутні 20 депутатів із 26. Найбільше пропусків у депутата Т. Курильця – 8. Розгляду питань порядку денного передували засідання постійних комісій. Турбує, що частина депутатів не завжди приходять на засідання комісій, ухиляються від предметного розгляду питань та прийняття конкретних рішень, не вивчають проблемних питань громади та не пропонують шляхів їхнього вирішення.

Одним із найбільш позитивних кроків ради у 2022 році вважаю прийняття звернень до глав держав і урядів з проханням закрити небо над Україною та надати військову допомогу Україні, щоб знищити росію як імперію зла.

Усі господарські питання розглядали на засіданнях виконкому. За 2022 рік проведено 18 засідань виконкому і прийнято 330 рішень.

Протягом року спостерігалися значні міграційні процеси. Одні люди прибували до громади, інші виїжджали за кордон. Особливо багато виїхало за кордон матерів із дітьми. Проте більшість повернулася. Загалом кількість мешканців громади скоротилася на 54 людини. Суттєво зменшилася кількість дітей дошкільного віку (-168) та зросла кількість людей похилого віку (+114). Померло протягом року 243, народилося 116, на 35 збільшилася кількість домогосподарств і додалося 6 вулиць.

Порівняльна характеристика громади за 2021 – 2022 роки

 

Зимна Вода

 

Лапаївка

Холодновідка

 

Суховоля

Скнилів

Разом

2021

2022

2021

2022

2021

2022

2021

2022

2021

2022

Кількість мешканців

11336

11288

4422

4404

4631

4639

1535

1539

21924

 

21870

Діти до 6-ти р.

716

634

257

199

278

259

70

61

1321

1153

Діти шкільного віку (6–18 р.)

1763

1777

663

694

748

744

264

265

3438

3480

Люди працезд. віку (18–60 р.)

6343

6317

2514

2501

2642

2639

876

876

12375

12333

Люди похилого віку (від 60 р.)

2514

2560

988

1010

963

997

325

337

4790

4904

К-сть домо-

господарств

3733

3745

1759

1782

1643

1643

780

780

7915

 

7950

Кількість вулиць

149

155

56

56

64

64

43

43

312

318

 

Робота загального відділу

Суттєво протягом року додалося роботи з вхідною кореспонденцією, зверненнями громадян, документами органів державної влади.

Вхідна та вихідна документація:

 

2021

2022

В середньому на день

2022 (+/-) до 2021

 

Вхідна документація

3401

4333

16,86

+932

– електронна форма отримання

2435

3199

12,45

+764

– поштовими листами

683

402

1,6

-281

Від ОДА та РДА

510

964

3,75

+454

Вихідна документація

2211

2263

 

+52

 в т. ч.: поштовими листами

1500

1242

4.8

-258

 

 

 

 

 

 

Протягом 2022 року в сільську раду надійшло 1476 звернень громадян, які розглянуті по суті (прийняті відповідні рішення сесії чи виконавчого комітету Зимноводівської сільської ради) та надано відповіді в місячний термін.

 

Звернення з питань

К-сть звернень

– Архітектури та містобудування

295

– Будівництва та житлово-комунального г-ва

159

– Земельних відносин та природних ресурсів

363

– Соціального захисту населення (допомоги)

278

– Компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО

130

– у справах дітей

8

– інші звернення

243

Всього

1476

 

 

 

 

 

Весь документообіг та контроль за роботою із зверненнями громадян здійснює загальний відділ за допомогою системи електронного документообігу «MASTER».

Для подання електронних звернень/петицій на офіційному вебсайті сільської ради https://zvg.gov.ua/ створена відповідна рубрика, на яку громадяни можуть надсилати звернення з допомогою офіційної електронної адреси zymnovodivskarada@gmail.com.

Працює телефонна «Гаряча лінія» за номером 097-415-77-50. За 2022 рік прийнято на «Гарячу лінію» 124 звернення (за 2021 рік – 114 звернень).    

За 2022 рік в Зимноводівську сільську раду надійшло 45 запитів на публічну інформацію. Запити своєчасно розглянуто та надано відповіді.

На офіційному вебсайті сільської ради https://zvg.gov.ua/ забезпечено систематичне оприлюднення публічної інформації.

Адмінприміщення Зимноводівської сільської ради, приміщення комунальних закладів та підприємств облаштовані пандусами для вільного доступу осіб з обмеженими можливостями, а вебсайт сільської ради адаптований згідно з вимогами законодавства для людей з вадами зору та слуху.

Про роботу сектору з питань інформації

Сектор активно працює над інформуванням мешканців громади шляхом інформаційного наповнення сайту та фейсбук-сторінки Зимноводівської територіальної громади. Систематично подає новини, оголошення, з офіційних документів – рішення сесії, рішення виконкомів, розпорядження сільського голови, звіти. Також розміщує відповіді на коментарі та запитання мешканців у соцмережі. Сектор систематично подавав інформацію для ВПО, що замешкали на території наших сіл.

У 2022 році розроблено новий офіційний вебсайт сільської ради https://zvg.gov.ua/, створено телеграм-канал https://t.me/zv_oficiyna. Від травня по грудень на новому сайті розміщено 251 інформаційне повідомлення в рубриці «Новини». На ФБ-сторінці у 2022 році сектор з питань інформації розмістив 1102 інформаційні повідомлення.

Створений також ютуб-канал, на якому розміщено всі відео, що висвітлюють діяльність та роботу органу місцевого самоврядування та життя громади загалом.

 

 

 

Робота ЦНАПу

 

 

 

 

ЦНАП Зимноводівської сільської ради надає 229 видів послуг. Звернення приймають в усній формі, письмовій, на особистому прийомі громадян або шляхом подання заяви на електронну пошту. Усі необхідні зразки заяв можна знайти в інформаційних картках, які розміщені в приміщенні ЦНАПу та на офіційному сайті громади.

Протягом року ЦНАП прийняв 1328 заяв, 465 усних звернень, видав 8633 довідки, надав 7975 послуг. Основними послугами були:

– державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – 453 (186 оплачених, 256 – безкоштовні для пільгових категорій);

– реєстрація місця проживання – 633 (зареєстровано 186 особи, перша реєстрація – 109, перереєстровано – 51, знято з реєстрації – 93, виписано померлих – 194);

– реєстрація актів цивільного стану – 331 (народження – 50, шлюб – 45, смерть – 236);

– видача витягу з Реєстру територіальної громади – 647;

– видача відомостей з Державного земельного кадастру – 83;

– реєстрація повідомлень про початок будівельних робіт у ЄДССБ – 95;

– реєстрація декларацій про завершення будівельних робіт у ЄДССБ – 115;

– соціальні послуги – 5618.

Особливо велику роботу впродовж року проводили спеціалісти ЦНАПу, які надавали соціальні послуги. Взято на облік 3075 внутрішньо переміщених осіб. 1296 ВПО оформлено соціальну допомогу. Станом на сьогодні в громаді проживає 607 ВПО.

Фото без опису

Діаграма 1. ВПО у розрізі областей

 

ЦНАП також прийняв 116 заяв за програмою «Прихисток», яка дала можливість компенсувати витрати власникам домогосподарств, які прийняли 351 ВПО.

З 10 жовтня в ЦНАПі розпочалася робота з надання паспортних послуг. Оформлено 67 паспортів громадянина України, 123 паспорти для виїзду за кордон, вклеєно 54 фотокартки до паспорта громадянина України під час досягнення 25- і 45-річного віку.

Соціальний захист населення

З метою виконання державної соціальної політики протягом 2022 року велику роботу провів відділ соціального захисту населення:

 

 Послуги

 

 2021 рік

 

 2022 рік

2022 рік «+», «-» до 2021 року

Прийнято заяв на отримання:

– державних соціальних допомог

– субсидій

– пільг

– проходження реабілітації

– санаторно-курортне лікування

– забезпечення протезно-ортопедичними вир-ми

– видачі та продовження посвідчень багатодітним сім’ям та дітям з багатодітних сімей

Надано консультацій з соціальних питань

 

 

876

 

442

397

16

 

-

-

 

87

 

 

 

2845

 

 

1749

 

206

326

16

 

17

48

 

181

 

 

 

4137

 

 

+873

 

-236

-71

-

 

+17

 +48

 

+94

 

 

 

+1292

 

Протягом 2022 року забезпечено виплату допомог та компенсацій відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021 – 2025 роки за рахунок коштів обласного бюджету:

 

 Допомоги

 

 

 2021 рік

 

 2022 рік

2022 рік + - до 2021 року

к-сть осіб

сума,

тис. грн

к-сть осіб

сума,

тис. грн

к-сть осіб

сума,

тис. грн

Адресна грошова допомога ветеранам УПА, реабілітованим та потерпілим особам

 

58

 

131,7

 

60

 

143,6

 

+2

 

+11,9

Одноразова адресна допомога родинам загиблих під час проведення АТО (ООС)

 

 

4

 

 

20

 

 

4

 

 

20

 

 

-

 

 

-

Одноразова адресна допомога малозабезпеченим громадянам за їхніми зверненнями до Львівської обласної ради

 

 

35

 

 

201,5

 

 

30

 

 

296

 

 

-5

 

 

+94,5

Грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування

 

 

6

 

 

2,5

 

 

7

 

 

3,2

 

 

+1

 

 

+0,7

Одноразова допомога на встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих Захисників України

 

 

-

 

 

-

 

 

5

 

 

250

 

 

 

+5

 

 

+250

Відшкодування коштів особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, на безоплатне забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування

 

 

 

-

 

 

 

14,2

 

 

 

-

 

 

 

 

17,0

 

 

 

-

 

 

 

+2,8

ВСЬОГО

-

369,9

-

729,8

-

+359,9

 

У зв’язку з війною та з метою додаткової соціальної підтримки мобілізованих сільська рада прийняла Комплексну програму соціальної підтримки окремих категорій громадян на 2022 рік, Програму надання допомог населенню Зимноводівської територіальної громади у 2022 році та Програму відшкодування витрат на поховання померлих (загиблих) внаслідок бойових дій. Відповідно до цих програм надано із сільського бюджету допомог на загальну суму 6812,8 тис. грн:

– одноразову грошову допомогу особам, які проходять військову службу під час воєнного стану – 393 особам на суму 3930 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу учасникам АТО (ООС) – 98 особам на суму 490 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу родинам загиблих у російсько-українській війні – 6 особам на суму 300 тис. грн;

– відшкодовано витрат на поховання загиблих внаслідок бойових дій – 23,8 тис. грн;

– одноразову матеріальну допомогу на лікування 19 військовослужбовцям, які отримали поранення в російсько-українській війні на суму 380 тис. грн;

– одноразову матеріальну допомогу матерям та дружинам осіб, які загинули під час безпосередньої участі в АТО (ООС) та дружині Героя Небесної Сотні до Дня Матері – 5 особам на загальну суму 25 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу дітям осіб, які загинули або померли під час безпосередньої участі в АТО (ООС), під час введення воєнного стану та Героїв Небесної Сотні до Дня Святого Миколая – 10 особам на загальну суму 50 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу учасникам бойових дій в Афганістані до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав – 21 особі на суму 42 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС до Дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу – 34 особам на суму 68 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу учасникам бойових дій УПА та вдові ветерана УПА – 4 особам на суму 20 тис. грн;

– одноразову грошову допомогу особам та сім’ям, що потрапили в складні життєві обставини – 144 особам на суму 1484 тис. грн.

Про роботу центру надання соціальних послуг (ЦНСП)

Штат ЦНСП налічує 19 працівників. У центрі функціонують два відділення:

соціальної роботи з особами та сім’ями та відділення соціальної допомоги.

При відділенні функціонують пункт прокату засобів реабілітації, пункт видачі гуманітарної допомоги, соціальна перукарня та соціальна пральня.

Відділення соціальної роботи з особами та сім’ями постійно працює з пільговими категоріями громадян: з сім’ями СЖО (45 сімей, 95 дітей); ліквідаторами аварії на ЧАЕС – 36 осіб; воїнами-афганцями – 22 особи; з особами ромської національності; учасниками АТО/ООС (182 особи); ВПО; мобілізованими в ЗСУ.

Працівники відділення надавали допомогу зазначеним категоріям людей шляхом видачі продуктових наборів, одягу, взуття, засобів гігієни, подарунків дітям військовослужбовців, допомог в оформленні документів на соціальні виплати; організації реабілітації або санаторно-курортного оздоровлення (4 особи), психологічної підтримки і т.п.

Також відділення провело ряд групових заходів з дітьми з числа дітей-сиріт, дітей з багатодітних малозабезпечених сімей, дітей ВПО. До дня Незалежності України організовано велопробіг, у якому взяли участь 98 дітей с. Зимна Вода, 50 дітей с. Суховоля.

У серпні оздоровлено 7 дітей з пільгових категорій у таборі «Артек-Прикарпаття».

Відділення соціальної допомоги протягом року надавало послуги 44 особам похилого віку. За 2022 р. цій категорії людей надані продуктові набори до Великодніх свят, Дня Незалежності, Дня похилого віку, Миколая, Різдва.

Працював пункт прокату засобів реабілітації. Ним скористалися 47 осіб. Видано 7 інвалідних візків, 3 крісла-туалети, 13 ходунків, 3 палички, 13 шт. пахових милиць, 1 шт. ліктьових милиць та інше: підгузки, одноразові пелюшки тощо.

Клопотанням ЦНСП від Червоного Хреста України станом на 16.12.22 р. надано набори продуктів 422 особам.

Також до дня Святого Миколая на 16.12.2022 р. організовано 194-м дітям з числа ВПО подарункові набори із солодощів + рюкзак, який містить продукти харчування та засоби гігієни.

Для забезпечення безперебійного надання гуманітарної допомоги продуктами харчування та предметами повсякденного вжитку ВПО та іншим особам, що потерпіли внаслідок бойових дій, було налагоджено співпрацю з приватними особами-доброчинцями з України, США, Польщі, Великобританії, Бельгії, релігійними громадами та організаціями, а також з українськими і міжнародними благодійними фондами й громадськими організаціями: Міжнародний фонд "Відродження", Благодійний фонд Карітас Київ, Democratic Initiatives Foundation-Фонд "Демократичні ініціативи", Благодійний фонд «Здійснити мрію», Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат», З’єдинений американський український допомоговий комітет у Філадельфії (ЗУАДК), БО БФ «Рокада», Благодійний фонд «Карітас-Львів УГКЦ», Благодійний фонд КАРІТАС Львівської Архідієцезії Римсько-католицької церкви в Україні, БФ «Ukra BEL», БО «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ГЛОБАЛЬНА СИНЕРГІЯ», МОМ, UNISEF, RRT, Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста, БФ «Право на захист», ГО «Добрі ініціативи громади», БО «БФ Тримаймо стрій» тощо.

ЦНСП упродовж року також провів значну роботу зі зміцнення матеріальної бази установи. За підтримки спонсорів придбано для центру автомобіль VOLKSWAGEN TRANSPORTER.

Було облаштовано тимчасові павільйонів для пунктів видачі гуманітарної допомоги. А вже під кінець року прийнято в оперативне управління нежитлову будівлю на вул. Сірка, 43, в якій облаштовано стаціонарний пункт видачі гуманітарної допомоги. Одержано від благодійної організації БФ «Рокада» для зберігання продуктів харчування холодильник (1000 л) та морозильну камеру (300 л). Благодійний фонд «Право на захист» через посередництво ГО «Добрі ініціативи громади», за співфінансування єпископа Андрія Рабія, закупив устаткування для соціальної перукарні та пральні. Ці заклади обслуговують малозабезпечених мешканців за найнижчими на території громади цінами.

Виконання бюджету

За доходами – 237 578 651.45 грн (річний план – 240 985 264.00 грн) – 98.58 %.

За видатками – 200 341 290.57 грн (річний план – 258 269 354.79 грн) – 77.57 %.

Структура бюджету за доходами (237 578 651.45 грн):

податкові надходження – 141 322 852.29 грн – 59.48 %,

неподаткові надходження – 13 532 969.11 грн – 5.70 %,

доходи від операцій з капіталом – 159 654.96 грн – 0.07 %,

офіційні трансферти – 82 563 175.09 грн – 34.75 %.

Структура бюджету за видатками (200 341 290.57 грн):

загальнодержавні функції – 29 977 242.97 грн – 14.96 %,

громадський порядок, безпека – 3 079 159.80 грн – 1.54 %,

економічна діяльність – 8 063 603.75 грн – 4.02 %,

житлово-комунальне господарство – 17 621 793.20 грн – 8.80 %,

охорона здоров'я – 7 884 254.32 грн – 3.94 %,

духовний та фізичний розвиток – 4 763 143.45 грн – 2.38 %,

освіта – 117 752 614.13 грн – 58.78 %,

соціальний захист та соціальне забезпечення – 11 199 478.95 грн – 5.59 %.

 

Баланс бюджету. Одиниця виміру: тис. грн.

ПОКАЗНИКИ ВИКОНАННЯ 

ЗАГАЛЬНИЙ ФОНД

СПЕЦІАЛЬНИЙ ФОНД

РАЗОМ

2021

2022

ТЕМП РОСТУ

2021

2022

ТЕМП РОСТУ

2021

2022

ТЕМП РОСТУ

ДОХОДИ
 

225 825.5
 

229 500.1
 

3 674.6
(101.6%)

14 962.5
 

8 078.4
 

-6 884.1
(53.9%)

240 788.1
 

237 578.6
 

-3 209.4
(98.6%)

ВИДАТКИ
 

166 108.6
 

188 682.7
 

22 574.0
(113.5%)

69 407.3
 

11 658.5
 

-57 748.7
(16.7%)

235 516.0
 

200 341.2
 

-35 174.7
(85.0%)

ДЕФІЦИТ (-) / ПРОФІЦИТ (+)
 

59 716.8
 

40 817.4
 

-18 899.4
 

-54 444.7
 

-3 580.1
 

50 864.6
 

5 272.1
 

37 237.3
 

31 965.2
 

 

Станом на 31.12.2022 року забезпечено виконання власних доходів сільського бюджету до річних призначень на 2022 рік за загальним фондом на 104,22 % або перевиконано на 5947,8 тис. грн. Всього до сільського бюджету за власними доходами загального фонду надійшло 146 937,0 тис. грн за уточненого плану 140 989,2 тис. грн. За спеціальним фондом із запланованих 17400,0 тис. грн надійшло 8078,4 тис. грн. Найбільше недоотримано коштів, які планували отримати від продажу землі (не продавали) – 4360,0 тис. грн та 9400,0 державних коштів на будівництво.

Найбільшу питому вагу в структурі доходів сільського бюджету займав податок на доходи фізичних осіб – 69 196,9 тис. грн, при плані 52 341,8 тис. грн, що становить 132,3% до плану та + 21,8млн до 2021 року (47 384,4 тис. грн).

Додатково у 2022 році залучено податку з доходів фізичних осіб від ТзОВ "Йозера Україна" – 6775,9 тис. грн, ТОВ "СІЛЬПО-ФУД" – 28 327, 6 тис. грн, ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ПИВНА КОМПАНІЯ" – 3 574, 4 тис. грн, ТОВ "АТБ-маркет" – 1 464,8 тис. грн. Багато податку з доходів фізичних осіб надійшло від бюджетних установи сільської ради – 23 406,1 тис. грн (34,3%).

Серед фізичних осіб – підприємців найбільшим платником податку з фізичних осіб у 2022 році є ФОП Петрів Андрій – 2107,3 тис. грн.

Також велику питому вагу в структурі надходжень сільського бюджету займають місцеві податки і збори. При плані на 2022 рік 56220,6 тис. грн фактично надійшло місцевих податків і зборів в сумі 60270,2 тис. грн, що становить 107,2 %. Порівняно з 2021 роком місцевих податків і зборів надійшло на 11 548,4 тис. грн більше (за 2021 рік надійшло 48 721,8 тис. грн).

Проте у 2022 році за деякими видами платежів місцевих податків і зборів є невиконання плану. Не виконано плану з плати за землю фізичними особами. При плані 2277,8 тис. грн надійшло лише 1081,6 тис. грн (47,5 %), або на 1196,2 тис. грн менше від плану. Подібна ситуація з податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При плані 1492,0 тис. грн надійшло 884, 0 тис. грн (59,25%), або на 607,9 тис. грн менше від плану. Ці показники говорять про те, що мешканці нашої громади не спішать платити податки.

Незважаючи на те, що для забезпечення виконання надходжень платежів до бюджету територіальної громади фінансовий відділ скеровував листи до податкової інспекції щодо забезпечення сплати податків, проводив звірки з податковою інспекцією баз платників податків з нерухомості та землі, недоотримання коштів за цими двома податками говорить про малу ефективність роботи з податковою службою та власниками нерухомості.

Нарахування податку на нерухоме майно, формування та надсилання податкових квитанцій фізичним особам повинна здійснювати податкова інспекція в термін до 1 липня поточного року. Проте у 2022 році квитанції з нарахування і сплати земельного податку та податку на нерухоме майно податкова інспекція почала формувати та надавати платникам податків з половини вересня до грудня. Таке запізнення вкрай негативно вплинуло на сплату податків до бюджету сільської ради. Також виявилася велика розбіжність у нарахуванні податків у квитанціях податкової інспекції для Суховільського старостинського округу.

За єдиним податком у 2022 році є невиконання плану на суму 1006,2 тис. грн. Це тривожна тенденція, що говорить про скорочення бізнесу в громаді.

Акцизного податку з пального у 2022 році не надійшло до бюджету громади на суму 16032,0 тис. грн через призупинення його перерахування державою в місцеві бюджети у воєнний час.

Протягом року підготовлено 219 довідок змін до розпису бюджету громади.

Такі часті зміни говорять і про недосконале планування, і про часті зміни щодо планів роботи.

Вважаю за необхідне посилити контроль за дотриманням фінансової дисципліни установами сільської ради з питань цільового та ефективного витрачання бюджетних коштів, дотримання кошторисів, штатів.

Соціально-економічний розвиток громади

У 2022 році планували проводити капітальне будівництво та ремонти об’єктів соціальної сфери громади, зокрема будівництво Суховільської школи, капітальні ремонти садка в Лапаївці, ряду доріг, каналізаційних та водопровідних мереж. Війна змістила акценти. У зв’язку з воєнним станом капітальні видатки не проводили, тому капітального будівництва не вели.

Проте впродовж року виконано чимало робіт з благоустрою, поточного ремонту доріг, влаштування пішохідних доріжок тощо.

Завершено роботи з будівництва дитячого та спортивного майданчика (парк розваг для дітей та молоді за церквою Петра і Павла) в с. Зимна Вода; проведено поточний ремонт асфальту на вулицях Львівській,Заньковецької в с. Зимна Вода, Рильського (від вул. Кармелюка до вул. Геологів) та Геофізиків у с. Лапаївка, вул. Б. Хмельницького в с. Холодновідка.

Проведено ремонт дороги на вул. Бандери з влаштуванням стоянки для автомобілів між АЗПСМ та ЦНСП; ремонт частини вул. Володимира Великого та проїзду до вул. Крип’якевича в с. Зимна Вода; поточний ремонт тротуарної доріжки на вул. Шевченка від буд. № 162 до вул. Чупринки в с. Скнилів.

Також проводили поточний ремонт ряду вулиць шляхом вирівнювання та підсипання щебенем: частини вулиць Гонти, Бандери, Садівницької, Котляревського, Миколайчука в с. Зимна Вода; Мисливської, Огородньої, Яремчука, Шептицького та Галицької в Суховолі; Сірка та Сагайдачного в Холодновідці.

У звязку з введенням воєнного стану в державі не проводили капітальні видатки. Тому робіт з капітального будівництва ми не виконували.

Про роботу комунального підприємства «Наше село» за 2022 р.

Згідно зі штатним розписом, у комунальному підприємстві у 2022 р. було 39,5 посад, що на 5 більше порівняно з минулим роком.

Підприємство проводить велику роботу з прибирання й утримання в належному санітарному стані території громади, розяснювальну роботу з громадянами щодо укладення договорів на вивезення ТПВ. І хоча охоплення централізованим вивезенням ТПВ зросло за рік майже на 9 %, все ж загальний процент вивезення залишається низьким – 61,3 %. Проте значно зросли обєми вивезення сміття, зібраного комунальниками протягом року по селах, – до 1306 контейнерів. Це говорить про рівень свідомості окремих громадян.

Аналіз організації збирання та вивезення ТПВ від населення:

 

№ пп

        

Населений пункт

 

Кількість госп. дворів

Укладено договорів

% охоплення

Вивезено контейнер від прибирання території ТГ

2021

2022

2021

2022

2021

2022

К-сть

Сума (грн)

1.

Зимна Вода

3733

3745

1751

2125

46,9

56,7

1184

334034,88

2.

Лапаївка

1212

1226

1049

1053

86,6

85,9

27

 7617,24

3.

Холодновідка

547

556

310

338

56,7

60,8

-

 -

4.

Скнилів

780

780

262

309

33,6

39,6

54

 15234,48

5.

Суховоля

1643

1643

788

 

1051

 

48,0

63,8

 

41

 

 15072,52

 

Всього

7915

7950

4160

4876

52,6

61,3

1306

371959,12

 

Велику роботу з контролю за дотриманням Правил благоустрою проводили інспектори з благоустрою. За 2022 р. складено 572 протоколи про порушення Правил благоустрою за ознаками ст.152 КУпАПП, в т.ч.: Зимна Вода – 237, Скнилів – 136, Суховоля – 75, Лапаївка – 54, Холодновідка – 68. Надано 887 приписів щодо усунення виявлених порушень Правил благоустрою території населених пунктів. Проведено близько 400 виїздів по селах.

Якщо говорити про вуличне освітлення, то тут практично нічого не змінилося. Більшу частину року його не вмикали з відомих причин. Проте за рік додатково встановлено 46 світильників та прокладено 3 км ліній.

 

 

Всього:

в т. ч. по населених пунктах у 2022 р.

2021 р.

2022 р.

Зимна Вода

Лапаївка – Холодновідка

Скнилів

Суховоля

Світильники вуличного освітлення (шт.)

2723

2769

1636

411

224

498

Щитки освітлення (шт.)

36

35

19

7

4

5

Електролінії (км)

110,4

113,4

69,1

8,1

15,0

21,2

Освітлення вулиць (вул.)

222

226

122

35

22

43

 

На кладовищах Зимноводівської ТГ працювало 5 землекопів. У 2022 р. поховано 398 померлих, а саме: с. Зимна Вода – 196 осіб, з них 26 – жителів Львова; с. Скнилів – 85 осіб, з них 42 жителі Львова; с. Лапаївка – 59 осіб, зокрема 11 жителів Львова; с. Суховоля – 58 осіб, з них 8 жителів Львова.

Протягом року силами комунальної служби виконували всі необхідні роботи з утримання та ремонту об’єктів благоустрою, обкошування громадських територій, узбіч доріг, обрізання дерев і кущів, дрібні ремонти об’єктів комунальної власності, утримання доріг у зимовий період і т. п.

Про роботу в старостинських округах

Лапаївський старостинський округ

– проведено благоустрій Лапаївського кладовища (перекладено бруківку, встановлено новий хрест, проведено планування території);

– досаджено кущі та дерева на вулиці Дорошенка в Лапаївці, облаштовано волейбольне поле;

– прибрано прибудинкові території багатоквартирних будинків від залишків бетонних конструкцій;

– проведено ямкові ремонти вулиць у селах Лапаївка, Холодновідка та здійснено підсипку узбіччя вулиць фрезованим асфальтом;

– встановлено в селах камери відеоспостереження – 20 шт.;

– проведено очищення прилеглих територій до річки Зимна Вода (Вишенька);

– проведено видалення старих зелених насаджень, викорчування пеньків та планування територій на вулиці Геофізиків;

– укладено договорів на вивезення ТПВ з 85 % власників домогосподарств;

– замінено дашок автобусної зупинки маршрутного автобусу № 138 на вулиці Б. Хмельницького в селі Холодновідка;

– проведено ремонт водонапірної вежі в селі Лапаївка на вулиці Геофізиків, 17;

– проведено ремонт та перевірку електролабораторією резервного кабелю КЛ-10 кВ між трансформаторними підстанціями ЗТП 674 (вул. Кармелюка, 6) та ЗТП 173 (вул. Геофізиків, 15, садок);

– встановлено футбольні ворота, сітки для волейболу, устаткування для армреслінгу на вулиці Луговій у с. Холодновідка;

– в селі Холодновідка на вулиці Сірка та Сагайдачного проведено роботи з облаштування щебеневої дороги;

– проведено роботи з облаштування дитячого майданчика на прибудинковій території будинку № 29 на вулиці Геологів;

– проведено роботи з перенесення огорожі, електроопори та розширення дороги на вулиці Богдана Хмельницького;

– на вулиці Геологів, біля багатоповерхових будинків, та на вул. Тесленка проведено роботи з часткового перекладання бруківки (в т.ч. через осадку біля каналізаційних люків);

– на вулиці Геофізиків, 7 проведено облаштування огорожі дитячого майданчика;

– в підвалах багатоповерхових будинків, де це технічно можливо, встановлено 9 «буржуйок» для обігріву та приготування їжі в разі потреби;

– розпочато роботи на вулиці Геофізиків біля будинку 19 із буріння свердловини та встановлення ручного насосу подачі технічної води.

Скнилівський старостинський округ

За звітній період у Скнилівському старостинському окрузі проведено роботи:

– проведено поточний ремонт пішохідної доріжки вздовж вул. Шевченка від вул. Чупринки до в’їзду в село Скнилів (західний об’їзд міста Львова) протяжністю близько 1500 м;

– облаштовано доріжку до Символічної могили борцям за волю України;

– відновлено зовнішнє покриття Символічного хреста, встановленого у 1898 році з нагоди 50-річчя скасування панщини;

– оновлено загорожу та територію каплички на вулиці І. Забузької, проведено внутрішні ремонтні роботи;

– проведено ямковий ремонт дорожнього покриття вулиці Шевченка;

– здійснено щебеневе підсипання вулиці Лісової;

– поновлено та пофарбовано зупинки громадського транспорту;

– відновлено дошки оголошень вздовж вулиці Шевченка;

– проведено вуличне освітлення частини вулиці Чорновола (від вул. Червоної Калини до вул. Бандери), встановлено 15 додаткових світильників та 700 м електрокабелю (загальна протяжність мережі вуличного освітлення становить 14,96 км із 224 світильниками);

– встановлено 7 додаткових камер відеоспостереження;

– розпочато роботи з водовідведення в кварталі забудови К-3;

– розпочато будівництво приміщення нового старостинського округу та амбулаторії;

– здійснено висадку дерев поруч з дитячими майданчиками, на території Народного дому та в межах вулиці Солов’їної, Бучковського озера (більше 60 дерев);

– на території кладовища проведено роботи з благоустрою (прибирання території, косіння трави);

– проводимо роз’яснювальну роботу щодо заборони використання пластикових вінків та квітів, встановлено банер із відповідною інформацією при вході на кладовище;

– встановлено три додаткові контейнери для збору та вивезення пластикових відходів;

– проведено роз’яснювальну роботу із мешканцями села щодо укладення угод на вивезення ТПВ. Укладено 337 угод на вивезення сміття з компанією «Спецавтотранс» та 35 угод із компанією «Санком», що становить 48 % загальної кількості домогосподарств;

– проведено обрізання дерев на комунальній та приватній території;

– за порушення правил благоустрою складено 136 протоколів (38 – за каналізаційні стоки, 79 – за відсутність угод на вивезення сміття, 19 – за необрізання дерев);

– організовано збір та передачу гуманітарної допомоги у вигляді продуктів, медикаментів, предметів першої необхідності, військового спорядження та автомобілів для потреб Збройних сил України;

– налагоджено виготовлення маскувальних сіток та окопних свічок для військовослужбовців ЗСУ, які волонтери, з числа мешканців Скнилова, доставляють безпосередньо в зону проведення бойових дій.

Суховільський старостинський округ

Протягом 2022 року в старостинському окрузі виконана робота:

– проведено ремонт приміщення старостинського округу;

– укладено 157 договорів на вивезення ТПВ. Станом на 26.12.2022 рік загалом укладено 908 договорів на 1643 домогосподарства (55%);

– проведено поточний ремонт на вулицях Огородній, Яремчука, Шептицького, Ягідній, Мисливській та Галицькій;

– проводили грейдерування вулиць: Мисливська, Шухевича, Вітовського, Січових Стрільців, Хмільовського, Кобилянської, Зелена та Підлісна;

– частково поновлено огорожу та трибуни на стадіоні «Сокіл»;

– проводили роботи з упорядкування комунальних територій: обрізування дерев, косіння трави, благоустрій на цвинтарі, біля символічної могили, на стоянці біля церкви Івана Богослова; висаджування дерев на території стадіону «Сокіл», на вул. Хмільовського, на вул. Б. Хмельницького на озері;

– поточний ремонт дитячих та спортивних майданчиків;

– встановлено дві зупинки громадського транспорту на вулицях Відродження України та Б. Хмельницького.

Недостатня робота на окрузі із залучення підприємців та власників нерухомого майна (будівель та землі) до сплати податків. Допущено безконтрольність за проведенням земляних робіт, нищення асфальту і т.п.

У всіх старостинських округах бажає бути кращою робота з організації благоустрою територій, укладенню договорів на вивезення ТПВ, сплаті місцевих податків і зборів. У Скнилівському та Суховільському старостинських округах є недостатня робота з садовими товариствами.

Про роботу сектору з питань містобудування та архітектури

Сектор здійснює роботу з розроблення та внесення змін до містобудівної документації на місцевому рівні, видачі містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єктів будівництва, будівельних паспортів забудови земельних ділянок, паспортів прив'язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, розглядають питання щодо присвоєння, змінення, коригування, анулювання адреси об’єктам будівництва та нерухомого майна, наповнення Реєстру будівельної діяльності, розгляд заяв та звернень громадян.

За 2022 рік видано 108 будівельних паспортів забудови земельної ділянки, в т.ч.: с. Зимна Вода – 43; с. Холодновідка – 2; с. Лапаївка – 28; с. Скнилів – 15; с. Суховоля – 16; будівництво садових будинків – 4. Відмовлено у видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки 22-м громадянам.

Видано містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єктів будівництва – 3 шт., а саме:

– нове будівництво торгово-складської споруди та адміністративно-офісної будівлі на території Зимноводівської територіальної громади Львівського району Львівської області;

– нове будівництво офісно-складської будівлі на території Зимноводівської територіальної громади Львівського району Львівської області в с. Зимна Вода;

– реконструкція АЗС на вул. Кільцевій, 5 у с. Холодновідка Зимноводівської територіальної громади Львівського району Львівської області.

Відмовлено у видачі МУО 3-м забудовникам.

Видано паспортів прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності – 5 шт.; продовжено термін дії – 4 шт.

Присвоєно 120 адрес (зміна, коригування, анулювання) об’єктам будівництва та нерухомого майна, а саме: у с. Зимна Вода – 45; с. Холодновідка – 6; с. Лапаївка – 29; с. Скнилів – 10; с. Суховоля – 25, за межами населених пунктів – 5 адрес.

Рішенням сесії Зимноводівської сільської ради від 27.01.2022 № 1025 затверджено внесення змін до Генерального плану с. Скнилів та Звіт про стратегічну екологічну оцінку, а також затверджено 3 детальні плани території з метою формування земельних ділянок комунальної власності.

Прийнято рішення щодо внесення змін до Генеральних планів сіл Зимна Вода та Холодновідка з метою реалізації проекту реконструкції автомобільної дороги М-10 Львів – Краковець (на м. Краків) (Західний обхід м. Львова) на ділянці км 0+000 – км 6+000 в частині території, що належить до земель Зимноводівської територіальної громади.

Сесії сільської ради прийняли 14 рішень щодо розроблення та 1 рішення на внесення змін до детальних планів території. Затверджено 12 детальних планів території.

Сектор проводив роботи з організації громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення містобудівної документації, формування Заяв із визначення обсягу СЕО проєктів детальних планів території.

Робота відділу земельних відносин та природних ресурсів

Протягом 2022 року відділ провів роботу:

– погоджено 71 документацію із землеустрою в частині меж земельних ділянок;

– видано 25 довідок для вчинення нотаріальних дій;

– видано 20 викопіювань із генеральних планів населених пунктів;

– проведено 18 виїздів для розгляду скарг;

– підготовлено на розгляд сесій 211 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам; 7 проєктів рішення на виготовлення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам; 47 проєктів рішень на затвердження проєктів землеустрою щодо зміни цільового призначення; 19 проєктів рішень на затвердження технічних документацій із землеустрою; 17 проєктів рішення про прийняття добровільних відмов від права власності на земельні ділянки; 37 проєктів рішень про відмови у виготовленні проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам;

– виготовлено проєкт зміни меж с. Скнилів;

– виготовлено проєкти та відведено в комунальну власність ділянки під:

дорогу біля кладовища, КНС на вул. Шухевича, стадіон на вул. Шухевича, ВНС на вул. Городоцькій, 2Б, ВНС на вул. Городоцькій, 8В, ВНС на вул. Львівській, 110, парк «Хіни» в с.Зимна Вода;

– дитячий майданчик на вул. Полуботка, КНС на вул. Тичини, 24А в с. Холодновідка;

– котельню на вул. Геофізиків, 16, ВНС на вул. Геофізиків, 17Б у с. Лапаївка;

– парк біля церкви в с. Скнилів, школу, спортивний майданчик на вул. Шевченка в с. Скнилів;

– парк-пам’ятку в с. Суховоля;

– виготовлено шість проєктів відведення для продажу земельних ділянок через аукціон;

– затверджено нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах території Зимноводівської територіальної громади. Оцінка вступає в дію з 01.01.2024 року;

– створено електрону базу підприємців, які використовують земельні ділянки (приватна, оренда, постійне користування) для провадження підприємницької діяльності, з метою аналізу надходження земельного податку та орендної плати;

– укладено договори оренди земельних ділянок: площею 0,2300 га в с. Суховоля із гр. Редя В.О. на суму 33 906,60 грн на рік; площею 0,1686 га в с. Зимна Вода із ТОВ «ОПС» та МПП «Високий замок» на суму 31 595 грн на рік; площею 0,0612 га в с. Зимна Вода із МПП «Високий замок» на суму 28 673 грн на рік;

– проведено електронні земельні торги з продажу права власності земельної ділянки площею 0,0460 га, за результатами якого до бюджету сільської ради надійшло 657 622,74 грн та 68 486,57 грн від втрат сільськогосподарського виробництва.

Систематично проводять перевірки щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням, самовільного зайняття земельних ділянок та використання їх без правовстановлюючих документів. Протягом року проведено таку роботу з ТзОВ «АДД ГРУП», гр. Мандрик В.О., гр. Шмілик З., гр. Стах Р., гр. Торба Я., гр. Лутчин Н., гр. Сабадаш Я.

Організовано роботу із встановлення сервера для збереження та обміну інформації між відділами сільської ради.

Створено електронну мапу із нанесеними інженерними мережами (вода, каналізація) Зимноводівської сільської ради.

Робота відділу соціально-економічного розвитку, торгівлі та інвестицій

Робота відділу за вказаний період спрямовувалась на виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Зимноводівської ТГ (згідно з Постановою КМУ № 590), формування позитивного іміджу сільської ради серед підприємців та жителів ТГ, збереження рівня надходжень до бюджету ТГ, реєстрацію підприємств на території ТГ.

У 2022 році подано 8 заявок на конкурс місцевих ініціатив, 2 заявки на участь у конкурсах регіонального розвитку та 2 по спроможній школі. Проте жоден з проєктів не був реалізований у зв’язку із військовою агресією російської федерації.

Спеціалісти відділу проводили роботу з платниками податків задля збереження темпів наповнення бюджету та виконання планових показників.

Разом з Головним управлінням Держпраці у Львівській області проведено виїзні інформаційно-роз’яснювальні робочі зустрічі щодо оформлення найманих працівників (охоплено 13 фірм та підприємців).

Проводили роботу із залучення бізнесу до соціального розвитку територіальної громади. Завдяки цьому виконано роботи з водовідведення в Скнилові, відремонтовано приміщення старостинського округу в Суховолі, виконують роботи в старостинському округу в Скнилові та інші.

Спільно зі старостами проводили роботу з підприємцями для покращення сплати податків (Редя Н., Редя В., Дума І., Децик Р., Роздін О., АДД-Груп, Вікна-Протек, Ягідка, Аква-Родос, Львів-Капітал-Інвест, Мережа Сервіс Львів та ін.).

Подано запит на фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році – «Капітальний ремонт водопроводу вул. Палія, Винниченка, Зелена, Шевченка в с. Зимна Вода».

Для зручності нарахування податків відділ розробив податковий калькулятор та розмістив на сайті сільської ради.

Також регулярно подавали інформацію для висвітлення на сайті та на фейсбук-сторінці стосовно грантів і допомоги для бізнесу від держави у воєнний час.

Для залучення інвестицій у громаду було сформовано та запущено профайл громади на платформі United for Ukraine, розпочато листування з польськими та німецькими колегами для залучення грантів Європейського Союзу, а також налагодження співпраці з іноземними партнерами.

Надавали експертну допомогу ГО «Добрі ініціативи громади» в підготовці заявки на участь у конкурсі мінігрантів від БФ «Право на Захист» – закупівля обладнання для соціальної перукарні та пральні в Центр надання соціальних послуг Зимноводівської сільської ради, де ця ГО отримала перемогу й успішно реалізувала проєкт.

Проводять роботу зі створення інвестиційного паспорта громади.

Про роботу в галузі освіти

Війна внесла свої корективи в організацію освітнього процесу. Через часті тривоги доводилося переривати освітній процес, іноді проводити навчання дистанційно. Проте освітня програма у 2022 році виконана.

Вісім учнів громади за результатами складання НМТ здобули максимальні 200 балів. Це Вікторія Делевин та Ігор Роман (Ліцей № 1, з математики), Вікторія Усачова (Ліцей № 2, з історії України), Софія Міхновська (Лапаївський ліцей, з української мови), Софія Антоняк, Вікторія Білобрам, Вероніка Опалінська (Суховільський ліцей, з історії України), Христина Климус (Суховільський ліцей, з математики).

Для заохочення учнівської молоді призерам олімпіад і конкурсів, випускникам шкіл, які набрали по 200 балів за результатами НМТ, та переможцям спортивних змагань, відповідно до прийнятої сільською радою «Програми підтримки обдарованих дітей та молоді Зимноводівської територіальної громади», надали грошові премії на загальну суму 172 000 грн.

У I турі II етапу Всеукраїнських предметних олімпіад узяли участь 223 учні, з них 49 стали переможцями та змагалися в II турі II етапу серед учнів Львівського району, з яких 24 здобули призові місця. 9 учнів громади представлятимуть Львівський район на обласному етапі предметних олімпіад.

Учениця Ліцею № 2 Єва Пех – призер Всеукраїнського конкурсу літературної творчості імені Т. Г. Шевченка. Збірні команди юних посіли призові місця на обласних турнірах: юні географи – 2 місце; юні фізики – 2 місце; юні біологи – 3 місце.

Сертифікати на премії отримали також вихованці ДЮСШ «Олімп» Дмитро Греля, Марія Крив’як, Анастасія Крив’як, Максим Червінський, Олександра Костевко, Анна Забанджала, Софія Качмар, Ілона Яніцька, Олег Лозинський, Божена Яніцька, Матвій Гриців, Святослав Лозинський, Ірина Боднар, Маряна Боднар, Діана Юськів.

Для зміцнення матеріальної бази шкіл проведено капітальний ремонт котельні Лапаївського ліцею, влаштовано сигналізації в Зимноводівських ліцеях, закуплено 250 лавок для укриттів, облаштовано малий спортивний зал у Ліцеї № 1, придбано генератори для шкіл.

Завдяки співпраці з ЮНЕСКО та за підтримки департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації заклади загальної середньої освіти Зимноводівської ТГ отримали 47 ноутбуків.

Про роботу закладів охорони здоровя

Упродовж 2022 року значно розширено надання медичних послуг мешканцям громади. Медичні заклади надають допомогу за 3-ма напрямами: первинна медична допомога, медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація), вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Окрім 11 сімейних лікарів та 2 педіатрів, в АЗПСМ працюють вузькоспеціалізовані лікарі: акушер-гінеколог, невролог, рентгенолог, лікар з ультразвукової діагностики, хірург, кардіолог, терапевт, лікар-лаборант та відповідна кількість спеціалістів середньої ланки. Всього в медичній галузі працює 81,5 штатних одиниць.

Протягом року сімейні лікарі обслуговували, згідно з укладеними деклараціями, 19782 пацієнти. Всього лікарі провели 61804 амбулаторні прийоми, 2947 флюорографічних обстежень, 3289 ультразвукових досліджень, 446 ЕХО-кардіографічних обстежень, 44575 аналізів.

Такі результати стали можливі зокрема завдяки тому, що закуплено медичні апарати: апарат ультразвукової діагностики, аналізатор біохімічний автоматичний, фетальний монітор, кольпоскоп та ін.

Новий апарат УЗД дає можливість проводити ЕХО-кардіографічне обстеження серця пацієнтам із серцево-судинною патологією. Завдяки біохімічному автоматичному аналізатору пацієнти зможуть швидко і якісно отримати більше біохімічних досліджень. Фетальний монітор дає змогу спостерігати за перебігом вагітності з ранніх стадій. Цифровий кольпоскоп дає можливість обстежувати жінок для раннього діагностування гінекологічних захворювань.

Завдяки підтримці Львівської ОДА та співпраці з ЮНІСЕФ отримали як гуманітарну допомогу новий апарат УЗД для АЗПСМ села Суховоля, багатоканальний електрокардіограф, два автоклави та інше медичне обладнання.

Згідно з Програмою розвитку та підтримки КНП «ЦПМСД Зимноводівської сільської ради», з місцевого бюджету у 2022 році виділено 7884951.82 грн, проти 6452800.00 грн у 2021.

Крім того, протягом року діяла Програма забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів безкоштовно та на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування окремих категорій населення, із фінансовим забезпеченням 800000.00 грн з місцевого бюджету.

Для ефективнішої роботи лікарів у 2022 році додатково закуплено ноутбуки LenovoVI5G2 (5шт.) та дизельний генератор для амбулаторії с. Зимна Вода.

З початком повномасштабної війни росії проти України медичні працівники активно включилися в допомогу ЗСУ. Вони зібрали понад 250000.00 грн на підтримку ЗСУ. Ці кошти використані на придбання автотранспорту та іншого військового спорядження, яке вкрай необхідне захисникам України.

Також медики надають первинну і спеціалізовану амбулаторну допомогу всім ВПО, за фактом їхнього звертання в медичні заклади, незважаючи на відсутність декларацій (угод) між ВПО та медичними закладами.

Про роботу відділу та закладів культури

З початком війни і до літа народні доми, бібліотеки працювали як центри гуманітарної допомоги та волонтерства. Приймали і відправляли гуманітарні вантажі, надавали допомогу внутрішньо переміщеним особам, а також людям, які цього потребували, допомагали одягом, медикаментами та обмундируванням мобілізованим громадянам, воїнам ЗСУ.

Упродовж року заклади культури провели багато заходів з нагоди державних та релігійних свят, знакових подій: День Соборності, День пам’яті Героїв Крут, день памяті Героїв Небесної Сотні, Свято коляди, День Матері, День вишиванки, День Героїв, День боротьби за права кримськотатарського народу, День захисту дітей, День Конституції, День Прапора, День молоді, урочиста присяга ДФТГ, День Незалежності, 80-річчя полку звязку, вшанування жертв Депортації, День захисників та захисниць України, День проголошення ЗУНР, День Гідності, вшанування жертв Голодомору, День Збройних сил, День місцевого самоврядування, Свято Миколая, передача Вифлеємського вогню, благодійні концерти та ін. Художні колективи громади брали участь у щорічному фестивалі лемківської культури у с. Ждиня РП.

Народний дім с. Зимна Вода

Починаючи з 1 червня 2022 року заклад культури повноцінно відновив свою роботу. За звітний період вдалося зберегти наявні гуртки, а після відновлення їхньої роботи створити нові. Станом на 31.12.2022 року в Народному домі працює 12 гуртків, загальна кількість учасників – 206 осіб. Найбільшими з них є гурток народного танцю «Бавниця» – 25 учасників, керівник Надія Максимюк, сучасний танець «SKDANCE» – 33 учасники, керівник Вікторія Якимович; Народний хор «Обрій» – 15 учасників, керівник Мирон Дацко; НСОУ «Пласт» – 96 учасників, виховник Віра Ярош. Інші гуртки, на жаль, нечисленні.

У 2022 році Народній дім організував і провів 21 концерт, 4 виставки, 2 майстер-класи, 2 флешмоби, записав 10 відеороликів, провів 2 змагання, 5 переглядів фільмів, 3 курси психологічної допомоги.

 

Народний дім с. Суховоля

Станом на 31.12.2022 р. в Народному домі с. Суховоля активно працює 7 гуртків, з них 4 дитячі та 3 дорослі. Загальна кількість учасників становить 122 особи.

Найбільшими є хор Народного дому – 34 учасники, вокальний ансамбль «Сузір’я» – 17 учасників, вокальний ансамбль « Розмай» – 17 учасників. У всіх ансамблях керівником є Йосип Пласконь. Школа Бойового гопака «Вовк» налічує 20 учасників, керівник – тренер Павло Калита; молодіжна організація Конгрес Українських Націоналістів – 23 учасники, керівники Тарас Владиш та Богдан Колодій.

У зв’язку з повномасштабною війною Народний дім с. Суховоля став одним із найбільших гуманітарних штабів у Зимноводівській громаді. Допомагали військовим, переселенцям та цілим містам і селам, у які відправляли вантажі. Від початку війни і до сьогодні в приміщенні Народного дому плетуть маскувальні сітки.

За звітний період із запланованих заходів культурно-мистецького характеру вдалося реалізувати 35, з них 28 – наживо та 7 – онлайн.

Народний дім с. Скнилів

Станом на 1 січня 2022 року в Народному домі с. Скнилів вели свою роботу 3 дитячихі гуртки та 1 дорослий: вокальний ансамбль «Мережані нотки» (20 учасників) – керівник Т. Тесля; студія сучасного танцю «SK DANCE STUDIO» (25 учасників) – В. Якимович; «Бойовий гопак» (8 учасників) – І. Деміщук; фітнес (8 учасників) – тренер А. Блащак. Загальна кількість учасників гуртків на той час становила 61 особу.

У зв’язку з повномасштабною війною та небезпечним розташуванням будівлі Народного дому (район аеропорту) більшість гуртків основну освітню, творчу та культурну діяльність проводили в катехитичному центрі при храмі Преображення.

Попри брак відповідних засобів та умов праці, творчу роботу Народного дому у співпраці з бібліотекою, храмом Преображення та координаційним центром вели за декількома основними напрямами.

Станом на 30.12.2022 кількість учасників гуртків налічує 43 особи та 3 учні Зимноводівської школи мистецтв.

За звітній період із запланованих заходів культурно-мистецького характеру вдалося реалізувати 34, з яких 24 – офлайн, 10 – онлайн.

Школа мистецтв

У Зимноводівській школі мистецтв учні навчаються гри на фортепіано, скрипці, гітарі, бандурі, акордеоні, баяні, духових інструментах (сопілка, саксофон, кларнет), ударних інструментах, а також займаються вокалом, хореографією, образотворчим мистецтвом.

В школі працює 26 викладачів (з них 8 – сумісники). Станом на 01.09.2022 у Зимноводівській ШМ навчалося 217 учнів нашої громади, з них троє учнів – ВПО. Навчання проводять на трьох локаціях: Зимноводівська школа мистецтв, основне приміщення в Холодновідці (134 уч.), приміщення Ліцею №1 с. Зимна Вода (80 уч.), НД с. Скнилів (3 уч.).

Перший клас навчається за новою типовою освітньою програмою елементарного підрівня початкової мистецької освіти. У зв’язку з воєнним станом в Україні навчання в школі відбувалося за змішаною формою (очно та дистанційно).

Окрім основної освітньої діяльності, школа живе концертним життям. В концертній діяльності школи задіюють дитячий хор «Гармонія», вокально-інструментальне тріо «Соф-і-Соль», ансамбль гітаристів, ансамбль бандуристів, вокальний ансамбль «Козачата», ансамбль сопілкарів «Дударики», ансамбль викладачів, а також окремих учнів-виконавців.

30 учнів та 3 колективи школи у 2022 р. брали участь та стали переможцями у 13 конкурсах у дистанційній та очній формах. З них 3 – регіональні (19 учасників), 7 – всеукраїнських (29 учасників), 3 – міжнародні (3 учасників). 15 учнів – володарі 1 місця, 10 учнів посіли 2 місце, 6 учнів – 3 місце.

У вересні 2022 року успішно реалізовано спільний проєкт учнів та випускників школи мистецтв нашої громади та Школи ім. М. Дембовської м. Кенти (Республіка Польща) у творчому проекті ECO Land-Art.

Цьогоріч за підсумками їхньої роботи талановитих дітей громади (учні Зимноводівської школи мистецтв та учасники гуртків народних домів) нагородили грошовими преміями.

Для безперебійної роботи школи відділ освіти закупив генератор.

Робота публічної бібліотеки

Зимноводівська публічна бібліотека з філіями від моменту повномасштабного вторгнення продовжувала свою роботу в умовах війни. За літературою зверталися і діти, і дорослі. Крім місцевих мешканців, книгозбірні відвідують також вимушені переселенці.

Публічна бібліотека співпрацювала з народними домами Зимноводівської громади, школою мистецтв, місцевими ліцеями, закладами дошкільної освіти, храмами, КЗ ЛОР «Львівська обласна універсальна наукова бібліотека».

Значну роботу проводили щодо поповнення бібліотечного фонду літературою. У звітний період ресурс бібліотек поповнився літературою з історії, суспільно-політичного та гуманітарного характеру, природничою, літературознавчою, художньою та періодичними виданнями кількістю 369 примірників.

Згідно з планом та календарем пам’ятних і знаменних дат, публічна бібліотека за звітний період самостійно та разом з народними домами провела різноманітних заходів: Зимна Вода – 146, Скнилів – 115, Суховоля – 27, Холодновідка – 58.

Про роботу служби у справах дітей

На первинному обліку в службі у справах дітей Зимноводівської сільської ради дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває 15 осіб (8 дітей-сиріт, 7 дітей, позбавлених батьківського піклування). Всі 15 дітей перебувають під опікою/піклуванням громадян. З них 12 проживає на території нашої громади і 3 – поза її межами. Також у нашій громаді проживають та виховуються в сім’ї опікуна 2 дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій.

Упродовж року за неналежне виконання батьківських обов’язків 3-х батьків позбавлено батьківських прав щодо їхніх 6 дітей та, відповідно, цим 6 дітям надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 4 дітей влаштовано під опіку/піклування громадян та 2 дітей усиновлено.

Працівники служби у справах дітей протягом року здійснювали перевірки умов проживання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ях. Всі діти проживають у задовільних умовах.

Забезпечено контроль за збереженням житла, право власності або користування яким мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Всі 15 підоблікових дітей мають житло на праві користування.

Проведено 13 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 25 питань. За підсумками засідань підготовлено відповідні проєкти рішень виконавчого комітету та висновки.

Працівники служби у справах дітей спільно із працівниками сектору ювенальної превенції відділу превенції ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області провели 9 профілактичних рейдів:

 – на виявлення фактів продажу неповнолітнім у закладах торгівлі алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

 – «Вулиця», «Вокзал» – на виявлення неповнолітніх, схильних до бродяжництва та жебракування;

– на виявлення неповнолітніх, які в урочний час перебувають поза межами навчальних закладів.

Працівники служби здійснили 39 виїздів та відвідувань у сім’ї опікунів/піклувальників, у яких виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; у сім’ї дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Начальник служби у справах дітей упродовж року взяв участь у 26-х засіданнях судів різних інстанцій у цивільних справах.

Про роботу юридичного відділу

У 2022 році Зимноводівська сільська рада була учасником 65 судових справ, 37 з яких закінчено, у 27 брала безпосередню участь. Серед основних:

– задоволено позов про зобов'язання Смолинської Н.Я. звільнити самовільно зайняту частину земельної ділянки – дороги загального користування;

– задоволено позов до ТзОВ «ЛАТТЕРО» про зобов’язання усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою комунальної власності в с. Холодновідка площею 0,5815 га;

– у позові ТОВ «Спіраль Львів» до Зимноводівської сільської ради, ТОВ «Авто Папа», ПП «Фірма «СОМГІЗ» про визнання недійсними земельних торгів відмовлено;

– задоволено позов до Градюк Яни Вікторівни про стягнення безпідставно збережених коштів (пайового внеску у розмірі 238 451 грн 28 коп.);

– в окружному адміністративному суді на розгляді перебуває справа за нашим позовом щодо скасування податкового повідомлення-рішення ГУ ДПС у Львівській області зі стягнення із Суховільської сільської ради 592 477,10 грн (розглядають справу по суті);

– припинено право постійного користування земельною ділянкою ПП «Гуцулочка» у зв’язку із несплатою підприємством податків;

– проведено 18 засідань адміністративної комісії, під час яких розглянуто 459 протоколів про адміністративні правопорушення (за 2021 року – 344 протоколи). За результатами розгляду протоколів винесено 549 постанов, з них 229 постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 277 100,00 грн (за 2021 року – 78 640,00 грн), 230 постанов про закриття справи про адміністративне правопорушення (за 2021 рік – 180 про накладення штрафів, 164 постанови про закриття);

– через «Prozorro.Продажі» проведено електронний аукціон щодо права оренди на об’єкт комунального майна – вбудовані нежитлові приміщення, с. Лапаївка, вул. Геофізиків, 12, для розміщення аптеки;

– продовжено договори оренди «Ощадбанку» та «Укрпошті» в с. Зимна Вода, вул. Шухевича, 83, «Укрпошті» в с. Лапаївка;

– продовжено строк договору оренди нежитлового приміщення на вул. Сірка, 43 в с. Зимна Вода, укладеного з КНП Львівської обласної ради "Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф";

– здійснено заходи щодо державної реєстрації речового права комунальної власності чотирьох насосних станцій: КНС на вул. Тичини, 24а в с. Холодновідка та КНС на вул. Шухевича, 2б в с. Зимна Вода; ВНС на вул. Самбірській, 1 та ВНС на вул. Геофізиків, 17б у с. Лапаївка.

 

У звіті висвітлено далеко не всю роботу, яку вели установи та працівники виконавчих органів сільської ради. Проте кожен працівник, кожен відділ чи установа намагалися зробити все від них залежне, щоб вирішувати ті проблеми, які ставило життя, допомогти мешканцям громади, ВПО та іншим громадянам отримати необхідні послуги. А ті недоліки і проблеми, що маємо в роботі, будемо намагатися виправити.

9.02.2023

Сільський голова           Володимир Гутник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь